Vegán konyha/About vegan

go veganA veganizmus az állati termékek használatának mellőzése, különösen a táplálkozás terén, és a hozzá kapcsolódó filozófia, amely elutasítja az érezni képes állatok árucikk státuszát.

Néha különbséget tesznek a vegánok és a veganizmus különböző típusai között. Az étrendi vegán (vagy szigorú vegetáriánus) az, aki kihagyja az étrendjéből az állati termékeket (nemcsak a húst és halat, hanem a tejtermékeket, tojást, és gyakran a mézet is, továbbá egyéb állati eredetű anyagokat). Az etikai vegán vagy vegán életmódú kifejezést gyakran alkalmazzák olyan emberre, aki nemcsak vegán étrendet követ, hanem a vegán filozófiát élete egyéb területeire is kiterjeszti.

A vegán kifejezést Donald Watson, a brit Vegán Társaság társalapítója alkotta 1944-ben, ’tejtermék nélküli vegetáriánus’ jelentéssel; a társaság a tojásfogyasztást is ellenezte. 1951-ben a társaság a veganizmus definícióját kibővítette a következő jelentésre: ’a világnézet, amely szerint az embernek az állatok kizsákmányolása nélkül kellene élni’.

A helyesen megtervezett vegán étrendről kiderült, hogy védelmet nyújt sok degeneratív betegség, köztük a szívbetegség ellen, magasabb az étrendi rost, magnézium, folsav, C-vitamin, E-vitamin, vas és növényi hatóanyag tartalma, és alacsonyabb a kalória, telített zsír, koleszterin, hosszú szénláncú omega-3 zsírsav, D-vitamin, kalcium, cink, és B12-vitamin tartalma.

sziv

Veganism /ˈviːɡənɪzəm/ is the practice of abstaining from the use of animal products, particularly in one’s diet, as well as following an associated philosophy that rejects the commodity status of sentient animals. A follower of veganism is known as a vegan.

Distinctions are sometimes made between different categories of veganism. Dietary vegans (or strict vegetarians) refrain from consuming animal products, not only meat but also eggs, dairy products and other animal-derived substances. The term ethical vegan is often applied to those who not only follow a vegan diet, but extend the philosophy into other areas of their lives, and oppose the use of animals and animal products for any purpose.

The term vegan was coined in 1944 by Donald Watson when he co-founded the Vegan Society in England, at first to mean “non-dairy vegetarian” and later to refer to “the doctrine that man should live without exploiting animals.

Vegan diets tend to be higher in dietary fibre, magnesium, folic acid, vitamin C, vitamin E, iron and phytochemicals, and lower in calories, saturated fat, cholesterol, long-chain omega-3 fatty acids, vitamin D, calcium, zinc and vitamin B12. Well-planned vegan diets can reduce the risk of some types of chronic disease, including heart disease, and are regarded as appropriate for all stages of the life-cycle by the American Dietetic Association, the Australian National Health and Medical Research Council, and Dietitians of Canada.